Αξιοθέατα

Η σπηλιά του Παπανικολή

H πιο ονομαστή είναι η Σπηλιά του Παπανικολή. Το όνομά του προέρχεται από το υποβρύχιο “Παπανικολής”, καθώς όπως λέγεται χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως ορμητήριο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά μήκους 120 μ., στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού με πλάτος το πλάτος της εισόδου του να ξεκινάει από τα 60μ. και να φτάνει τα 23μ. στο εσωτερικό του, με βάθος γύρω στα τριάντα μέτρα και αμμουδιά στο εσωτερικό της.

dimosmeganisiou-spiliapapanikoli
dimosmeganisiou-agiosioannis

Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη

Το μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, είναι χτισμένο στη βοτσαλωτή παραλία στα δυτικά του Μεγανησίου. Μπορεί να μην έχει να επιδείξει σπουδαίες τοιχογραφίες ή ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, έχει όμως μεγάλη ιστορία. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, η παράδοση λέει ότι θεμελιώθηκε πριν το 1477. Λέγεται ότι καταστράφηκε από πειρατές που πέταξαν την εικόνα του Αγίου στη θάλασσα η οποία ανασύρθηκε μέσα στα δίχτυα κάποιου ψαρά. Το 1800 ο μοναχός Ιωάννης Πατρίκης, από πλούσια οικογένεια και πολύ αγαπητός τόσο στην Ιθάκη όσο και στο Μεγανήσι που το επισκεπτόταν συχνά, έστειλε μια καλόγρια να το ξαναχτίσει.
Λέγεται πως η καλόγρια αυτή, με βοηθό της τον Μεγανησιώτη Βασίλη Πολίτη, διακόνευε συνεχώς για να πετύχει το σκοπό της, έφτασε μάλιστα μέχρι τον Τσάρο της Ρωσίας για να συγκεντρώσει τα αναγκαία χρήματα. Στο τέλος τα κατάφερε. Το μοναστήρι ξαναχτίστηκε και η καλόγρια έμεινε εκεί μέχρι το θάνατό της. Ο τάφος της βρίσκεται ανάμεσα στα θεμέλια του παλιού και του νέου τοίχου του ιερού.

Η σπηλιά του Κύκλωπα

Η σπηλιά του Κύκλωπα, στον όρμο Kαλόπουλου, πάνω από τα Σπήλια και σε ύψος 50μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί μια από τις τρεις υποψήφιες για την επιβεβαίωση του γνωστού ομηρικού μύθου. Η σπηλιά ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια, ενώ η παράδοση αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Κύκλωπα Πολύφημο ως ποιμνιοστάσιο.

dimosmeganisiou-spiliakiklopa
dimosmeganisiou-fanari

Παραλίες

Στο Μεγανήσι υπάρχουν πολλές μικρές, υπέροχες παραλίες, σε σχηματισμό φιόρδ. Ανάμεσα στις πιο γνωστές παραλίες του νησιού συγκαταλέγονται το Φανάρι, ο Άγιος Ιωάννης, η Ρόκα, το Αμπελάκι, το Λιμονάρι, η Ελιά, το Πασουμάκι, τα Σπήλια, ο Αθερινός και αρκετές άλλες μικρότερες.
Παράλληλα, γύρω από το νησί υπάρχουν μικροί κόλποι, ιδανικοί για ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές και απόλυτη ηρεμία.

Οικισμοί

Φθάνοντας κανείς στο Μεγανήσι αξίζει να επισκεφθεί τους τρεις ξεχωριστούς οικισμούς του νησιού, ξεκινώντας από το Σπαρτοχώρι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 500μ. από τον όρμο της Σπηλιάς και αποτελεί την πρώτη στάση του πλοίου για να έρθει κάποιος από τη Λευκάδα στο Μεγανήσι. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε λοφώδη έξαρση του εδάφους και αν και μικρός παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς συγκροτείται από παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια, ενώ διαθέτει και μια πλατεία, πραγματικό μπαλκόνι στη θάλασσα και στις ακτές, με πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας.
Το Βαθύ, ένα πραγματικό ψαροχώρι, βρίσκεται λίγο ανατολικότερα και φωλιάζει στο μυχό ενός άριστα προστατευμένου από τους καιρούς κόλπο. Αποτελεί προσφιλές αγκυροβόλιο, καθώς εδώ καταφθάνουν για να επιδιορθώσουν τα δίχτυα τους κάθε λογής ψαροκάικα ή να ελλιμενιστούν σκάφη αναψυχής που το καλοκαίρι δένουν κατά δεκάδες στην νεότευκτη μαρίνα. Το λιμάνι με τα καΐκια και τις ψαροταβέρνες, τα καφενεία και την εκτεταμένη προκυμαία είναι από τα πιο αυθεντικά σημεία του Ιονίου, ιδανικό για περιπάτους.
Τέλος, το Κατωμέρι, το οποίο αποτελεί και έδρα του νησιού, είναι το πιο όμορφο από τα τρία χωριά, καθώς αποτελεί ένα γραφικό οικισμό με παλιά πέτρινα σπίτια και κάποια νεότερα.

dimosmeganisiou-spartochori
dimosmeganisiou-vathi

Photo gallery